ଓଡ଼ିଶା, ଓଡ଼ିଶା ନାମରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା, ଭାରତର ପୂର୍ବ ଭାଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏକ ରାଜ୍ୟ | ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଓଡିଶା ଏକ ନିଆରା ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରେ ଯାହା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଦେଶଠାରୁ ଭିନ୍ନ | ପାଟିରେ ପାଣି ଦେଉଥିବା ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ଖାଦ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟପ୍ରେମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଓଡିଶାର ରୋଷେଇ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ | ଏହି ବ୍ଲଗ୍ ରେ, ଆମେ କିଛି ସ୍ଥାନୀୟ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ରନ୍ଧନ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ ଯାହା ଓଡିଶାର ରୋଷେଇକୁ ଏତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥାଏ |
ଚାଉଳ ଓଡିଶାର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ | ମସଲା ଏବଂ ହଳଦୀ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା, ଯାହା ପାତ୍ରରେ ଗଭୀରତା ଏବଂ ସ୍ବାଦ ଯୋଗ କରିଥାଏ | ରାଜ୍ୟର ଦୀର୍ଘ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନେକ ନଦୀ ଓ ହ୍ରଦ ଥିବାରୁ ଓଡ଼ିଶାର ରୋଷେଇ ସ୍ଥାନୀୟ ଭ ography ଗୋଳିକ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି।
ଓଡିଶାର ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ପାଖାଲା, ଯାହା ଏକ ଚାଉଳ ଥାଳି ଯାହା ସାଧାରଣତ cur ଦହି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଙ୍ଗୀତ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ | ଚାଉଳକୁ ପ୍ରଥମେ ପାଣିରେ ଖୋଳାଯାଇ ତା’ପରେ ରାନ୍ଧାଯାଏ, ଯାହାକି ଏହାକୁ ଏକ ନିଆରା ସ୍ୱାଦ ଦେଇଥାଏ | ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ଡାଲମା, ଯାହା ଏକ ମସୁର ଡାଲି ଯାହା ପନିପରିବା ଏବଂ ମସଲା ସହିତ ରନ୍ଧାଯାଏ | ଏହା ସାଧାରଣତ ste ବାଷ୍ପିତ ଚାଉଳ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ପରିବାରରେ ଏହା ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ |
ରାସ୍ତାଘାଟ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଓଡିଶା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ, ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସମୟରେ ଚାଟ୍ ଏକ ପ୍ରୟାସ ଅଟେ | ଚାଟ୍ ହେଉଛି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ନାକ୍ସର ମିଶ୍ରଣ ଯେପରିକି ଖରାପ ପୁରୀ, ସି iled ା ଆଳୁ, ଛେନା, ଏବଂ ମସଲା, ତାମ୍ର ଚଟନୀ ଏବଂ ଦହି ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ | ଅନ୍ୟ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ଡାହି ଭଡା, ଯାହା ଦହିରେ ମସୁର ଡାଲି ଭିତ୍ତିକ ଭାଡାକୁ ଭିଜାଇ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଚଟନି ଏବଂ ମସଲା ସହିତ ଟପ୍ ହୋଇଯାଏ |
ରାଜ୍ୟର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ଅନେକ ନଦୀ ଓ ହ୍ରଦ ବାସ କରୁଥିବା ହେତୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଓଡିଶାର ରୋଷେଇର ଏକ ମହତ୍ part ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ | ଚିଙ୍ଗୁଡି ଜୋଲା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଯାହାକି କଞ୍ଚା, ପିଆଜ, ଏବଂ ମସଲା ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଏବଂ ସାଧାରଣତ rice ଚାଉଳ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ | ମାଚା ବେସରା ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ, ଯାହା ମାଛରେ ତିଆରି ହୋଇ ସୋରିଷ ଭିତ୍ତିକ ସସ୍ ରେ ରନ୍ଧାଯାଏ |
ଏଗୁଡିକ ବ୍ୟତୀତ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ସ୍ଥାନୀୟ ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ଓଡିଶାରେ ଥିବାବେଳେ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଯୋଗ୍ୟ | ଚେନା ପୋଡା ପନିରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ମିଠା ଏବଂ ଏହା ରାଜ୍ୟର ଏକ ବିଶେଷତା | ପିଥା ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ମିଠା ଯାହା ଓଡିଶାରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଚାଉଳ ମଇଦା ଏବଂ ଗୁଣ୍ଡ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ |
ପରିଶେଷରେ, ଓଡ଼ିଶାର ରୋଷେଇ ହେଉଛି ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଉପାଦାନର ଏକ ନିଆରା ମିଶ୍ରଣ ଯାହା ରାଜ୍ୟର ଭ ography ଗୋଳିକ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ | ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସ୍ es ାଦ ଏବଂ ପସନ୍ଦକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଓଡିଶାର ରୋଷେଇ ହେଉଛି ଖାଦ୍ୟପ୍ରେମୀଙ୍କ ସ୍ୱର୍ଗ | ଆପଣ ଶାକାହାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟପ୍ରେମୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ରାଜ୍ୟର ରୋଷେଇରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଅଛି | ତେଣୁ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଥର ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଓଡିଶା ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ଏହାର ସ୍ଥାନୀୟ ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରୋଷେଇର ସମୃଦ୍ଧ ସ୍ୱାଦକୁ ସୁଗନ୍ଧିତ କରନ୍ତୁ |