ଓଡ଼ିଶା, ଓଡ଼ିଶା ନାମରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା, ଭାରତର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏକ ରାଜ୍ୟ | ଏହା ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ heritage ତିହ୍ୟ, ସୁନ୍ଦର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଚମତ୍କାର ବେଳାଭୂମି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା | ଅବଶ୍ୟ, ଓଡିଶାର ଅନ୍ୟତମ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି ଏହାର ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ଭୋଜନ ଯୋଗ୍ୟ ରୋଷେଇ | ଓଡିଶାର ଖାଦ୍ୟ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ, ବିବିଧ ଭ ography ଗୋଳିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଭାବର ପ୍ରତିଫଳନ |
ଯଦି ଆପଣ ଖାଦ୍ୟପ୍ରେମୀ, ତେବେ ଓଡିଶାର କେତେକ ପାରମ୍ପାରିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକ ଗାଇଡ୍ ଅଛି |
ଡାଲମା:
ଡାଲମା ହେଉଛି ମସୁର ଡାଲି ଏବଂ ପନିପରିବାରେ ତିଆରି ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ଓଡିଆ ଖାଦ୍ୟ | ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ଏବଂ ହୃଦୟଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଯାହାକି ଅଧିକାଂଶ ଓଡିଆ ପରିବାରରେ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ | ଏକ ପ୍ରେସର କୁକରରେ ମସୁର ଡାଲି, ମିଶ୍ରିତ ପନିପରିବା, ଏବଂ ମସଲା ରାନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଥାଳି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ | ତା’ପରେ ଥାଳିରେ ସୋରିଷ ମଞ୍ଜି, ଜିରା ମଞ୍ଜି ଏବଂ ଶୁଖିଲା ଲାଲ୍ ଚିଲି ସହିତ ଗରମ କରାଯାଏ | ଏହାକୁ ଚାଉଳ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଆରାମଦାୟକ ଖାଦ୍ୟ ଅଟେ |
ପାଖଲା:
ପାଖାଲା ଏକ କ୍ୱିଣ୍ଟେସେନସିଆଲ୍ ଓଡିଆ ଥାଳି ଯାହା ରନ୍ଧା ହୋଇଥିବା ଚାଉଳକୁ ରାତିସାରା ପାଣିରେ ଭିଜାଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ | ପରଦିନ ଚାଉଳକୁ ଦହି, ଲୁଣ, ଏବଂ ମସଲା ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ | ଏହା ଏକ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ସତେଜ ଖାଦ୍ୟ ଯାହା ଗରମ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ମାସ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ |
ଚେନା ପୋଡା:
ଚେନା ପୋଡା ଏକ ସୁସ୍ୱାଦୁ ମିଠା ଯାହା ଓଡିଶା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର | ଏହା ପନିର୍, ଚିନି, ଏରସ ଏବଂ ବାଦାମର ମିଶ୍ରଣକୁ ରାନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ | ଥାଳିରେ ଏକ କାରାମେଲାଇଜଡ୍ ଟପ୍ ଏବଂ ଏକ ନରମ ଏବଂ କ୍ରିମ୍ ଟେଚ୍ୟୁର୍ ଅଛି | ସମସ୍ତ ମିଠା ପ୍ରେମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରୟାସ |
ରସଗୁଲା:
ରସଗୁଲା ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଖାଦ୍ୟ, ଯାହାର ମୂଳ ଓଡ଼ିଶାରେ ଅଛି | ଏହା ଚେନା ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଚିନି ସିରପ୍ରେ ବୁଡ଼ାଇ ଏକ ନରମ ଏବଂ ସ୍ପଞ୍ଜୀ ମିଠା | ଏହା କେବଳ ଓଡିଶାରେ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ମିଠା |
ବାରା:
ବାରା ଓଡିଶାର ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ | ଏହା ଏକ ଗଭୀର-ଭଜା ମସୁର ଡାଲି ଯାହା ଏକ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଆଳୁ ତରକାରୀ ଏବଂ ଚଟନି ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ | ଯେଉଁମାନେ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଟାଙ୍ଗୀ ସ୍ୱାଦକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ନାକ୍ସ |
ଗୁଗନି:
ଗୁଗ୍ନି ଓଡିଶାର ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ହଳଦିଆ ମଟରରେ ତିଆରି | ମଟର ମସଲା, ଟମାଟୋ, ଏବଂ ପିଆଜ ସହିତ ରନ୍ଧାଯାଏ ଏବଂ କଟା ପିଆଜ, ସବୁଜ ଚିଲି, ଏବଂ ଧନିଆ ପତ୍ର ସହିତ ପରଷାଯାଏ | ଏହା ଏକ ଭରପୂର ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ସ୍ନାକ୍ସ ଯାହା ଦିନର ଯେକ time ଣସି ସମୟ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ |
ଚେନା ଜିଲି:
ଚେନା ଜିଲି ଏକ ଗଭୀର-ଭଜା ମିଠା ଯାହା ଗୁଲାବ ଜାମୁନ୍ ସହିତ ସମାନ | ଏହା ଚେନା, ସେମୋଲିନା, ଏବଂ ଚିନି ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଗରମ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ | ଏହାର ଏକ ଖରାପ ବାହ୍ୟ ଏବଂ ଏକ ନରମ ଏବଂ ସ୍ପଞ୍ଜୀ ଭିତର |
ଡାହିବାରା ଆଲୁଡମ୍:
ଡାହିବାରା ଆଲୁଡମ୍ ହେଉଛି ଓଡିଶାର ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ଯାହା ମସୁର ଡାଲି, ଆଳୁ, ଏବଂ ଦହି ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ | ଫ୍ରାଇଟରଗୁଡିକ ମସଲା ଦହିରେ ଭିଜାଇ ଏକ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଆଳୁ ତରକାରୀ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ |
ପୁରୀ ସାବଜୀ:
ପୁରୀ ସାବଜୀ ଓଡିଶାର ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଜଳଖିଆ ଖାଦ୍ୟ | ଏହା ଗହମ ରୁଟି ଏବଂ ଆଳୁ ଏବଂ ପନିପରିବା ତରକାରୀ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ | ଏହା ଏକ ଭରପୂର ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଭୋଜନ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ |
ପରିଶେଷରେ, ଓଡ଼ିଶାର ରୋଷେଇ ହେଉଛି ସ୍ୱାଦ, ମସଲା ଏବଂ ବସ୍ତ୍ରର ଏକ ମିଶ୍ରଣ | ପାରମ୍ପାରିକ ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଓଡିଶାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାଦ୍ୟପ୍ରେମୀଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଅଛି | ତେଣୁ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଥର ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଓଡ଼ିଶା ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ନିଶ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ ଯେ ଏହି ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ସୁନ୍ଦର ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିବିଧ ରୋଷେଇକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ |