ପୁରୀର ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ମହାପ୍ରସାଦ ହେଉଛି ଏକ ପବିତ୍ର ତଥା ବିସ୍ତୃତ ନବେଦ୍ୟ ଯାହା ମନ୍ଦିରର ପରମ୍ପରାରେ ମହତ୍ ପୂର୍ଣ ଅଟେ | ଏହା ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥ ନିଜେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ଶ୍ୱରୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ | ମହାପ୍ରସାଦ ମନ୍ଦିରର ରୋଷେଇ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଏବଂ ଏହାର ମାପକାଠି ଏବଂ ବିବିଧତା ପାଇଁ ଏହା ଅତୁଳନୀୟ |
ମହାପ୍ରସାଦର ଏକ ବିଶେଷ ଗୁଣ ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ପାରମ୍ପାରିକ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ରୀତିନୀତିର ବ୍ୟବହାର | ଖୋଲା ନିଆଁ ଉପରେ ମାଟିପାତ୍ରରେ ରୋଷେଇ କରାଯାଏ, ଏବଂ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଧାର୍ମିକ ପ୍ରଥା ସହିତ ଅତି ନିକଟତର | ଭକ୍ତମାନେ ଏହି ମହାପ୍ରସାଦକୁ ଦେବତାମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ରୂପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆତ୍ମାକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ |
ମହାପ୍ରସାଦରେ ଡାଲମା ଏବଂ ଖିଚି ପରି ଚାଉଳ ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖାଜା ଏବଂ ରସମାଲାଇ ଭଳି ମିଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ମହାପ୍ରସାଦର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି "କୋଥା ଭୋଗ", ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏବଂ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଦେବତାମାନଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରାଯାଇଥାଏ | ଏହି ବେଦ୍ୟରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ |
ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକମାନେ ମହାପ୍ରସାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଶ୍ୱରଙ୍କ କୃପା ପ୍ରଦାନ କରେ | ଏହି ପବିତ୍ର ଖାଦ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଭୁଙ୍କ ନିକଟରେ ସେବା (ସେବା) ର ଏକ ରୂପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଯାହା ପୂଜକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଭକ୍ତି ଭାବନାକୁ ବଇଥାଏ |
ସଂକ୍ଷେପରେ, ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ମହାପ୍ରସାଦ କେବଳ ରୋଷେଇ ପରମ୍ପରା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଅନୁଭୂତି, ଯାହା ପୂଜକ ଏବଂ ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ୱରୀୟ ସଂଯୋଗର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ |